Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kam půjdeme na výlet? Tak třeba na hřbitov...

... a v nadpise si rozhodně legraci nedělám. Jednou z atrakcí ve Washingtonu je Arlington Cemetery (něco jako náš Vyšehrad, akorát mnohem, mnohem větší). Na tomhle hřbitově je kromě amerických prezidentů, senátorů a podobně důležitých lidí pohřbeno plno vojáků a vojaček ze všech válek a konfliktů, do kterých se USA kdy zapojily. A že jich nebylo málo. Zaoblené pomníky z bílého kamene se táhnou v dlouhých přesně vyměřených řadách a občas je z druhé strany pochována manželka toho daného vojáka. Jsou tu samozřejmě i větší pomníky, to v případě připomínky nějakého neštěstí, při kterém zemřelo více lidí nebo plní formu takové rodinné hrobky.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že hřbitov není nejlepší místo, kam se vydat na výlet, u tohohle to tak úplně neplatí. Atmosféra je příjemná a pokud se zrovna netlačíte s ostatními u hrobu J.F.K., můžete si dopřát dost času pro rozjímání. Zajímavé je taky přečíst si náhrobky, které míjíte. Všichni zemřelí mají na náhrobcích vypsané medaile a ocenění, které dostali a občas se objeví i krátký epitaf. Sem tam je u hrobu kytice, vzkaz nebo společná fotka. To se týká hlavně hrobů, kde leží vojáci z Iráku a Afghánistánu, většinou lidé tak staří jako já nebo jen o trochu starší. A to už člověka vede k zamyšlení. Na stromech, které občas mezi řadami náhrobků rostou, visí zvonkohry, vzkazy, ozdoby.

Arlingtonský hřbitov asi není nejveselejší místo, kam se zajít podívat, ale určitě by se neměl vynechat. Počasí nám dopřálo trochu pochmurnou atmosféru s větrem a zataženou oblohou, ale byly jsme ušetřeny deště. Po cestě zpět na metro jsme se zastavily na údajně nejlepší burger v DC, který rozhodně nebyl špatný. Já to asi dost dobře neposoudím, nepřišla jsem těm jejich burgerům zas až tak na chuť, ale pošmákla jsem si. Třešňovo-cheesecake shake ve Fair Oaks pak dílo dokonal :)

https://picasaweb.google.com/113308521040012866498/Washington2012?authuser=0&feat=directlink

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Ratiškovština

Šurka - Lenka,20. 10. 2012 12:18

Ahojky za tou velkou louží !
Kači čteme tvoje přízpěvky , líbí sa nám , že sů zrovna v tej našej Ratiškovštině , člověk si to nemosí překládat a može sa zrovna podivovat jak sa žije jinde ve světě .Tak sa tam mývajte dobře , jste statečné holky .
Piš dál at sa dozvíme neco víc než z tych zkreslených dokumentů v televizi.Pa Pa

Pro všecky Šimečkovi a Squawky :)

Káťa,17. 10. 2012 0:58

To víš, když jste mi poslali takový pěkný dopis, tak jsem musela vytvořit nějaké hromadné poděkování, tak jsem to dala na stránky :) Zvířátek je tu všude plno, před domem nám běhají veverky a kdybychom dost dlouho nechaly otevřené dveře, tak možná vlezou i dovnitř. Za 3 týdny přijede na návštěvu Víťa, tak zajdem do zoo, doufám, že tentokrát lemuři už budou trochu živější (jestli jim tentokrát zase bude zima, tak ať si mě nepřejí, ještě že mám toho plyšového;). Akorát na pandí miminko se nepodíváme, bylo nemocné a po pár dnech umřelo :( Naštěstí mi ty burgery moc nezachutnaly, ale tady je všecko sladké jak cumel, tak nevím, nevím, jak budu vypadat, až dojedu :D snažím se držet, ale moc to nejde. Šak to pak vyběhám ;) pozdravuj holky a aj všechny :) mamka říkala, že v neděli bude jakási oslava, tak se zkusím připojit na skype a povykládat si s váma :)

Pro všecky Chovancovi

Káťa,17. 10. 2012 0:51

Ahoj teto a všichni Chovancovi, nebojte, komentář tam pořád je, akorát se musíte proklikat až k tomu článku (musí se kliknout na záložku Život ve Washingtonu, pak se ukážou všechny články). No už jsme tu dva měsíce a ještě další dva a týden nás čeká, ale ten poslední týden se ani nedá moc počítat, to budeme výletovat v New Yorku :) Ubíhá to, ještě nás čeká Halloween a Díkuvzdání, možná si taky upečeme nějakého podměrečného krocana :) Ale už se všechny těšíme domů, tam kde to známe :)

Od Hani a Ali

Markét ,16. 10. 2012 21:22

Ahoj Katy, o víkendu jsem na stránkách junáka našla tento odkaz a po večerech jsem se prostudovala až sem. Píšeš čtivě, holkám jsem musela několikrát opakovat pasáže o prezidentských husách, pandí rodince, lachtaním hašteření, opičím lanáči a zablešených lemuřích pytlech brambor v altánu :-). Koupi lemuřího plyšouna ti s radostí a hlasitě odsouhlasily... a já taky! Měj se a bacha na ty burgry, prý se lepí kolem pasu.. :)

.. pozdrav od Chovanců

teta Eva,16. 10. 2012 7:35

Ahoj Káťo,
neustále monitorujeme Tvoje životní zkušenosti za velkou louží a držíme Ti palce, už jsem Ti psala hned někdy na začátku, ale můj komentář někam záhadně zmizel - asi něco uniká podmořským kabelem. Tak přeju to co na začátku - hodně štěstí!!!
Teta Eva

souhlas

mamča,9. 10. 2012 21:33

hm, hezky jsi to místo popsala. Měli jsme podobné pocity. A taky možná štěstí - u hrobu J.F.K. jsme byli sami, bylo krásně až moc, ale lavička pod stromem byla na chvilku volná... sednout si a zamyslet se.