Jdi na obsah Jdi na menu
 


Socha Svobody, Wall Street a trocha toho muzeování

17. 12. 2012

Na sobotu jsme si naplánovaly plavbu k Soše Svobody, jelikož dneska se mělo počasí pokazit, což je taky stalo. Plavba trvala hodinu, jelikož Socha Svobody stejně jako Ellis Island jsou poškozené hurikánem a oproti původnímu plánu se tam nezastavuje. Nicméně viděly jsme všechno důležité - samotnou sochu, muzeum na Ellis Island, dolní Manhattan, Wall Street, místo, kde by ještě pár let zpátky stály Dvojčata a Brooklynský most. Během plavby jsme pořádně promrzly a jelikož jsme měli ještě dost času než přijde řada na naše lístky na 9/11 memorial, trochu jsme ten dolní Manhattan obhlédly. Wall Street, st.Paul Chapel, Holy Trinity Church, taková příjemná procházka. V albu najdete fotky, bohužel nejsou ještě popsané, ale to pochopíte. Ty velké rozestavěné mrakodrapy jsou místo dvou věží, nový doplněk, aby bylo WTC kompletní (WTC totiž netvořily jen ty dvě budovy, je jich dohromady celkem 7).

Registrace lístků na 9/11 nám usnadnila vstup pouze v tom, že jsme musely vystát jenom jednu obrovskou frontu. Když jsme asi 15 minut před naším časem vstupu dorazily na místo, uvítala nás ooobrovský fronta. Naivně jsem si myslela, že v ní nebudeme muset stát, máme přece lístky na přesný čas. A prd. Ani lístky nám nepomohly. Frontu jsme musely vystát, projít nezbytnou bezpečnostní kontrolou, trojitou kontrolou lístků a už jsme byly tam. Ty obrovitánské bazény, které uvidíte na fotkách, to je 9/11 memorial. Každý z bazénů stojí na místě, kde stála jedna z budov a na okrajích jsou vypsána jména obětí.

Dneska jsme se ráno šly trochu duševně povznést na adventní mši do krásné St. Paul Cathedral, kde mši sloužil new yorský arcibiskup a kardinál (velmi vtipný starší pán). Sice bylo plno, ale dvě štíhlé děvčata se dycky vlezou. Po mši jsme zašly do Dunkin Donuts okusit pravou americkou koblihu. Řeknu vám, tohle mi chybět nebude. U některých bych se neobávala použít slovo fuj, některé byly ok, ale toho cukru!

Abychom se trochu vzpamatovaly, prošly jsme se 30 bloků kolem Central Parku k Metropolitan Museum of Art. Obrovská budova plná nejrůznějších artefaktů, těžko se to dá stihnout za jeden den, natož tak za pár hodin, které jsme měly k dispozici. Ale snažily jsme se vidět co nejvíc včetně jejich bufetu, kde jsme měly super oběd (mňam!). A pak zase 50 bloků zpátky :D Zašly jsme ještě omrknout výlohy v Macy's na 5th Avenue, které jsou vždycky skvěle udělané. A fakt byly. Plno skřítků, dárečků, hejblátek, hezká podívaná.

A pozítří - na letiště a dom!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

těšení se

mamča,17. 12. 2012 21:35

myško, bude nám sice líto, že už si nepočteme o tvých zážitcích, ale už se na tebe moc těšíme!!! - Elza i Katze už nacvičují uvítací ceremoniál...tak šťastnou cestu domů, Katy :-)