Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výlet na českou ambasádu

7. 12. 2012

Tak před týdnem jsme se s Věrkou rozhodly, že využijeme možnosti navštívit na české ambasádě akci nazvanou "Czech Christmas". Tomáš Halík, vzpomínka na Havla, to bude fajn. Dneska přišel ten den a my jsme po práci vesele vyrazily.

Pokud si myslíte, že česká ambasáda je dobře dostupná v nějaké hezky vypadající čtvrti, tak máte pravdu jen částečně. Nevím, jak ve dne, ale takhle večer ta čtvrť s opadaným listím, holými stromy a velkými domy obklopenými kovaným plotem (další ambasády) nevypadá moc útulně. Než jsme se tam doštrachaly, vzalo nám to pár minut a v té tmě jsme ani nemohly poznat, jestli ten dům, ke kterému míříme, je opravdu naše ambasáda. Zamžouraly jsme si na ceduly na bráně a byla to ona!

Po nezbytné bezpečnostní kontrole jsme se s Věrkou vydaly do víru zábavy. Asi jsme vypadaly dost ztraceně a díky češtině jsme na sebe přitáhly pozornost několika pracovníků ambasády (v dobrém slova smyslu). Společně jsme koupily ozdobu na stromeček (peníze jdou na dobré účely), pěkně ji na něj umístily a se sklenkou vína v ruce jsme korzovaly po místnosti. Po chvilce nás oslovila Carly, slečna, která se už brzy vydá studovat do ČR a učí se česky, že by se jako procvičila. No, česky jsme moc nemluvily, ale aspoň máme novou známou.

Po krátkém projevu velvyslance a po delším, ale zábavném projevu Tomáše Halíka jsme si poslechly koledu (kdo by kdy řekl, že mezi zaměstnanci ambasády se skrývají takové hudební talenty!) a vydaly se korzovat dál. Součástí lehkého občerstvení byl k mé velké radosti svařák a štrůdl. Jakmile mé pracky sevřely kelímek a nasála jsem tu vůni, prostoupil mě vánoční duch (a to doslova, radostí mi tak svítily oči, že jsem odraz viděla v hladině). Povznesena tímto zážitkem jsem se vydala za velvyslancem, se kterým už Věrka hbitě začala hovořit a osobně jsem mu poděkovala za to, že mi české Vánoce zprostředkoval i v této nehostinné zemi. Ukázalo se, že si nás trochu pamatuje z konference CEPA, takže teď jsme u Gandaloviče známé jako "ty dvě z CEPA". No co, jmen si musí pamatovat plno, aspoň máme přezdívku.

Hezký večer po cestě zpátky doplnil vtipný řidič metra s naprosto úžasným hlasem, který nám hlásil, že nemáme blokovat dveře a že jedna půlka jich už nefunguje a na další zastávce řekl, že "se otevře 17 a půl dveří vlevo". Poté nám taky sdělil, že větší skupiny se nemusejí bát použít k výstupu vícero dveří, neboť jistojistě všichni vystoupí na tom samém nástupišti. Jako třešnička na dortu bylo hlášení před každou stanicí charismatickým barytonem: "Dooooorrss... left side."

Přiznávám se bez mučení, bylo to fajn :) Vánoce jsou tady konečně i pro mě :) Jo a česká ambasáda - pěkný domeček, nezlobila bych se, kdybych tam někdy náhodou měla bydlet ;)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

dobrá adresa...

mamča,9. 12. 2012 23:10

hm, tak jo, souhlasím s přechodnou a časově omezenou adresou na ambasádě v D.C. - aspoň budeme mít kam jezdit na kávičku (no, když bude nejhůřm tak vypomůžu s žehlením, úklidem, hlídáním atd.) nebo pro starou matku by na ambasádě třeba něco nebylo - třeba v šatně :-)